Jääkiekon kuvaaminen

shutterstock_106373894

Urheilukuvaaminen itsessään on muista kuvaamisen lajeista poikkeavaa, mutta urheiluakin voidaan eritellä helppoihin ja vaikeisiin lajeihin. Jääkiekko on ehdottomasti vaikea laji. Se on nopeatempoinen peli, jossa ei olla pitkään paikallaan. Lisäksi halli pelipaikkana tuo kuvaamiseen omat haasteensa. Valaistus on hyvin vaihtelevaa, joten kuvia on räpsittävä paljon saadakseen edes jokusen onnistuneen otoksen.

Vesa Koivunen

Suomessa urheilukuvaajia on vähän. Tunnetuin lienee freelancer Vesa Koivunen, joka tietää kaiken jääkiekon kuvaamisesta. Hän on itseoppinut valokuvaaja, joka kuvaa lähinnä Helsingin Sanomiin freelancerin roolissa. Hän on itse sanonut olevansa Suomen paras urheilukuvaaja. Eikä tämä varmasti ole ainakaan kaukana totuudesta.

Freelancerina ei aina ole helppoa saada töitä, mutta jos tekee hommansa kunnolla palkataan kuvaaja uudelleen. Kuvaajan portfolio on välineistön lisäksi hänen tärkein työkalunsa. Sinne kootaan vain ja ainoastaan parhaat otokset. Mikäli portfoliosta löytyy jääkiekkokuva, on kuvaaja vahvoilla.

Nopeatempoinen peli tuottaa vaikeuksia kuvaajalle

Jääkiekko on yksi haastavimmista urheilulajeista kuvaajan näkökulmasta. Se on hyvin nopeatempoinen peli, jossa asetelmat vaihtuvat äkkiä. Aloitus on ainoa hetki, jolloin pelaajat ovat paikollaan, mutta siitä ei saa mieleenpainuvia kuvia. Jääkiekon kuvaamisessa kaikki painottuu hyvään välineistöön ja ajoitukseen. Harjoittelemalla kehittyy, joten täytyy vain kärsivällisesti ottaa satoja kuvia, joista suurin osa on alkuun epäonnistuneita.

Urheilukuvaamisessa tärkeää on, ettei epäonnistuneiden kuvien takia lannistu ja lopeta kuvaamista. Intohimo urheilua kohtaan johtaa parempiin tuloksiin, joten ainoastaan harjoitus tekee mestarin. Tämä kaikkien ammattilaisuudesta haaveilevien harrastelijoiden tulisi muistaa.