Voimistelun kuvaaminen

shutterstock_110354948

Voimistelun kuvaaminen eroaa paljon muun urheilun kuvaamisesta. Siinä pyritään pysäyttämään liike. Se onkin jo itsessään haastavaa. Tämän lisäksi ajoitus ja kuvakulma ovat tärkeitä tekijöitä. Voimistelun kuvaamisessa tärkeää on hyvä välineistö, jotta otoksista saadaan hyviä.

Urheilulajin tunteminen on tärkeää. Paras tilanne olisi, mikäli sitä seuraisi myös vapaa-ajalla. Voimistelussa liikesarjojen muistaminen auttaa kuvaamisessa, koska silloin osaa ajoittaa kuvaamisen juuri oikeaan aikaan.

Voimistelun kuvaaminen on taitolaji

Perustekniikka ja hyvä välineistö on tärkeää, mutta voimistelun kuvaamiseen liittyy muutakin. Yleisin lähestymistapa on liikkuvan kohteen pysäyttäminen. Tausta jätetään tarkoituksella epätarkaksi, jotta voimistelijan kuvaan jäisi liikkeen tuntua. Liikkeen pysäyttäminen jättää myös urheilijan tunnistettavaksi.

Kameroista löytyy useita automaattitoimintoja, joilla voidaan räpsiä hyviä urheilukuvia. Ne on kehitetty valottamaan niin, että liikkuva kohde pysähtyy ja näyttää hyvältä ja tarkalta. Vaikka voimistelussakin pyritään tallentamaan nopeita liikkeitä, on voimistelun kuvaaminen aivan erilaista vaikkapa jääkiekon kuvaamiseen verrattuna. Jääkiekossa esimerkiksi urheilijoiden ei tarvitse olla tunnistettavissa eikä kuvaan tarvitse jäädä liikkeen tuntua.

Kameran asetukset

Ammattilaiset eivät käytä automaattiasetuksia. He säätävät kaiken aina manuaalisesti, jotta kuvia voitaisiin ottaa myös haastavammissa tilanteissa. Valotus on tärkeässä roolissa. Valon täytyy tulla juuri oikeasta kulmasta ja oikealla hetkellä. Kun valotus on kohdallaan, myös värisävyt ovat juuri oikeat. Alivalottunut kuva on tumma tai pimeä. Ylivalottuneessa kuvassa värisävyt eivät erotu, koska kuva on puhkipalanut eli aivan valkoinen.